Studenti Fakulteta za kulturu i medije ove sedmice su organizovano posetili Istorijski muzej Srbije u kojem su u okviru manifestacije „Dani muzeja“ imali priliku da vide dve aktuelne postavke – „Srbija 1915-1916“ i „Zaostavština Olje Ivanjicki“.

Ova poseta izvedena je u okviru redovnih vežbi na predmetu Istorija medija i na njoj su naši studenti druge godine imali priliku da se upoznaju sa nekim od najznačajnijih primeraka srpske ratne fotografije iz Prvog svetskog rata, tačnije perioda povlačenja naše vojske preko Crne Gore i Albanije 1915. godine, te proboja Solunskog fronta naredne 1916. Osim toga na njoj su predstavljeni i neki od značajnih pratećih autentičnih rekvizita iz tog perioda, među kojima i uniforme vojske Kralja Petra I Karađorđevića, komadi različitih vrsta hladnog i vatrenog oružja naših borbenih snaga, medicinska sredstva i pokretne apoteke neophodne za konsolidaciju naših borbenih redova pogođenih zloćudnim tifusom, ali i brojnih multimedijalnih sadržaja među kojima dominira audio-vizuelna projekcija čuvene pesme Milutina Bojića „Plava grobnica“.

Još jedna izuzetna postavka krasi izložbene prostorije Istorijskog muzeja Srbije od kraja marta ove godine, a kroz koju je studente Fakulteta za kulturu i medije na izuzetan način provela kustoskinja Marija Kalušević. U pitanju je izuzetan prikaz života i dela naše velike umetnice Olje Ivanjicki, u kojem se nalazi preko 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda njenog stvaralaštva, kao i lični predmeti koji su činili deo njenog svakodnevnog života, ali i izvor inspiracije u umetničkom delovanju poput fotografija, fonoteke, nameštaja i sl. Ovi predmeti su posle autorkine smrti 2009. godine dodeljene na privremeno čuvanje Istorijskom muzju Srbije, a zanimljivo je da postavka predstavlja tek trećinu celokupne umetničke zaostavštine koja je ostala u njenom ateljeu na Kosančićevom vencu.

Među predstavljenim sadržajima nalaze se izuzetna dela iz oblasti slikarstva u kojem je ova jedinstvena autorka kroz različite faze stvaranja bila inspirisana likovima i delom velikih svetskih umetnika među kojima su Leonardo da Vinči i Albreht Direr, ali i poznatim ličnostima modernog doba u okviru perioda stvaranja na recikliranom materijalu, gde su svoje mesto u opusu dela ove izvanredne umetnice našli portreti Endija Vorhola, Fride Kalo, Vladimira Putina, Majkla Džeksona i mnogih drugih. Naposletku, tu su i njena dela iz perioda modnog stvaralaštva, odnosno kreacije za modnu kuću „Mona“, inspirisane, između ostalih, i velikim Nikolom Teslom.

Obe izložbe sastavni su deo postavke Istorijskog muzeja Srbije sve do novembra ove godine, a ulaz je besplatan tokom desetodnevnog trajanja manifestacije „Dani muzeja“ koja je u toku, kao prethodnica jednom od najvažnijih kulturnih događaja u našoj zemlji „Noć muzeja“ koji je na programu 20. maja od 17 časova do jedan čas iza ponoći.

© COPYRIGHT | MEGATREND UNIVERZITET

logo-footer

OSTANIMO U KONTAKTU: